bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Hírek, cikkek

Kutyahidegben harcolunk a kidobott kutyákért

Fiszi69  - 2009 november 10, kedd - 10:29

November első hetében huszonegy kutya került a menhelyünkre, közülük tizenhárom kölyök, akiket a mamájukkal együtt tettek az utcára. Komoly erőfeszítést jelent a dolgozók és az önkéntesek számára a mintegy százhetven felnőtt kutya mellett a gyenge, kis beteges kölyökkutyák életének megóvása, állatorvosi kezelése és gondozása. Sajnos a menhelynek nincsenek előkelő fűtött kenneljei, így a rendelkezésre álló egyéb eszközökkel igyekeznek védekezni a hideggel szemben. A felnőtt kutyák sok szalmát kapnak a kutyaházakba, amit nagyon élveznek, az alapvető szükségletek elvégzésén túl sokszor naphosszat ki sem dugják az orrukat a frissen beszalmázott kutyaházakból. A kölyökkutyák hőszigetelt kutyaházat kapnak, plédeket és takarókat. Jó minőségű kutyaeledellel, oltásokkal, féreghajtóval és gyógyszerekkel látjuk el őket. Minden felnőtt kutyát ivartalanítunk és microchippel látjuk el őket.

A jóindulat és az igyekezet megvan, de mindez kevés, ha a kutyák hetente tízesével vagy húszasával kerülnek be a menhelyre. Mint minden állatmentő szervezetnek, a szekszárdinak is megvannak a maga korlátai: soha nem elegendő a férőhely, kevés a dolgozó és önkéntes, ezzel szemben egyre több a kidobott kutya. Az alapítványunk már jó ideje „csak” a Szekszárdon gazdátlanná vált kutyákon tud segíteni, kapacitásunk véges, hiszen nálunk nincs altatás, mint például a gyepmesteri telepeken.  Évente 400-500 kutyát mentünk meg. A befogadott kutyák nagyjából hetven százalékát tudjuk új, megbízható gazdáknál elhelyezni.  A telepen maradó harminc százalék az idős kor, a félénk vagy agresszív viselkedés miatt nem adható örökbe.

A rosszabb életkörülmények és az emberek elszegényedése miatt érezhetően több kutya kerül az utcára, kukába és egyéb elképzelhetetlenül szörnyű helyekre. A BTK. ugyan bünteti az állatok elhagyását, de ez a tény nem sokat változtat a felelőtlen vagy primitív állattartók magatartásán. Sajnos kevesen gondolnak a megelőzésre: arra, hogy inkább ne tartsanak állatot, ha saját magukra sincs elegendő pénzük, vagy ha tartanak, akkor legalább ne szaporítsák a kidobott állatok létszámát. A felelős állattartás csak kismértékben jellemző a környezetünkben élő emberekre.

A Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány sokat köszönhet az állatbarátoknak és felelős állattartóknak, ugyanis a szekszárdi menhely működését nem az állam és nem az önkormányzat biztosítja, hanem a lakosság a személyi jövedelemadó felajánlásával és tárgyi adományok átadásával.

Tekintettel az egyre hidegebb időjárásra és a megállás nélkül növekvő kutyalétszámra nagyon örülünk minden anyagi és tárgyi segítségnek:

Egész télen szívesen fogadunk kutyaeledelt, plédeket, takarókat, paplanokat, szőnyegeket, szőnyegpadlókat, ágyneműket, törölközőket, lábasokat, fazekakat.

Minden szombaton várjuk a leendő gazdikat, érdeklődőket és adományozókat 10.00 és 16.00 óra között.

A szokásos menhelyes karácsonyt december 26-án tartjuk, amikor szívesen látjuk a gyerekeket és az adományozó állatbarátokat.

A menhelyen gondozott kutyák egy része megtekinthető itt: www.allatok.info/szekszard
Címünk: Kutyamenhely Szekszárd, Bogyiszlói út 8.
Tel: 06-20-9810-558
Honlap: www.kutyamenhely.info


Gazdit keres!
macska gazdit keres
Vác

kutya gazdit keres
Vecsés

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Csévharaszt

kutya gazdit keres
Szombathely