bejelentkezés|regisztráció
Szakember válaszol
További rovatok
Legfrissebb hírek
Szaknévsor


Hírek, cikkek

Teltház a szegedi Tappancs Tanyán!

Vivien  - 2008 szeptember 17, szerda - 13:58

A szegedi Tappancs Állatvédő Alapítvány menhelyén jelenleg rengeteg a kutya, olyannyira, hogy tulajdonképpen teltházat hirdethetünk.

Szegeden és környékén a kutyák létszámának korlátozatlan növekedése miatt rengeteg a nemkívánt, sok esetben kóbor vagy rendszeresen kóborló kutya.

A lakosság körében ugyan egyre elfogadottabb, egyre népszerűbb a kutyák ivartalaníttatásának ötlete, azonban még most is nagyon sokszor találkozunk olyan hozzáállással, hogy “minek költsek én pénzt erre a kutyára?”, “az ivartalanítás csonkítás”, “az ivartalaníttatás megfosztja az anyaság szépségének átélésétől a kutyámat”, “a kutyakölyköket eladom, biztos mind jó helyre kerül”… Ilyenkor mindig, újra és újra el kell mondanunk, hogy a kutya nem ingyen házörző, igenis kell rá pénzt áldozni (pl. kötelező oltások, etetés); az ivartalanítás rutinműtét, ami több öregkori betegségtől, például a gennyes méhgyulladástól is megvédheti az állatot; a kutyák a kölykedzést nem magasztos élmények átéléséért, hanem fajfenntartási ösztönből teszik, és kölykeik önállósodása után nem tartanak fenn érzelmi kapcsolatot velük úgy, mint egy emberi szülő a gyermekével; és a kutyakölykök nem pénzforrás, hanem felelősség, ráadásul lehetetlen mindnek jó helyet találni.

A másik oka az óriási kóborállat létszámnak az, hogy rengeteg ember, nem törődve az állatvédelmi törvényben rá szabott kötelezettséggel, hagyja állatát elkószálni. Sőt, van, aki elő is segíti a folyamatot: például autóval kiteszi az állatot egy bokor aljában, lehetőleg országút mentén, messze az otthontól, nehogy a kutya véletlen hazataláljon. Az így kitett, vagy elkóborolt jószágok - és mivel gyakran szaporodnak is, az ő kölykeik is - általában kocsik kerekei alatt, vagy az állatkínzásban örömüket lelő emberek kezei által pusztulnak el idő előtt.

Mi, az Alapítvány munkatársai és önkéntesei szeretnénk mindenkit a felelős gondolkodásra buzdítani az állattartással kapcsolatban. Ne vegyenek magukhoz állatot, ha nem tudnak róla hosszú távon (ez egy kutyánál akár 15 év is lehet!) gondoskodni. Ne hagyják állataikat szaporodni, az legyen a profi, megbízható tenyésztők dolga, hiszen ők értenek hozzá, és megfelelő ellátást és életfeltételek tudnak nyújtani állataik szaporulatának. Ne vegyenek szaporítótól (felelőtlen, magát tenyésztőnek nevező személytől, aki valójában vagy pénzszerzésért, vagy az állat „anyai ösztönének kiteljesítéséért” hagyja a kiskutyák születését) származó állatot, hanem vagy tenyésztőtől, vagy ami még jobb, fogadjanak örökbe! Minden örökbefogadott kutyával segíti nemcsak az adott állatot, hanem azokat is, akik annak helyére kerülhetnek a menhelyen. Már meglevő állataikat ne tegyék ki az utcára, ha már nem bírják tovább tartani. Keressenek nekik új otthont, vagy próbálják meg türelmesen kivárni, míg a menhely helyet tud biztosítani számukra.

Ha az emberek nem tartják be a fenti tanácsokat, menhelyünk és a többi menhely, állatvédő szervezet is könnyen ellehetetlenül, hiszen állandósodik a teltház, és akkor ki segít a többi állaton?


A szervezet gazdit kereső állatai: 10 db.
Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Komárom

macska gazdit keres
Budapest

Gazdit keres!
kutya gazdit keres
Őrbottyán

kutya gazdit keres
Pilisszántó